Αρχαίο χρυσό περιδέραιο Ελλήνων τεχνιτών βρέθηκε στον ποταμό Σόλωνα της Ουκρανίας… Με σκηνές από την Αργοναυτική Εκστρατεία!
Αρχαίο χρυσό περιδέραιο
Του Γιώργου Λεκάκη
Το Πόκροφ / Pokrov (τ. Ordzhonikidze) είναι μια μικρή πόλη στη Νικόπολη στην Περιφέρεια του Βορυσθένη – νυν Δνείπερου / Dnipropetrovsk - της κεντρικής Ουκρανίας.
Θεωρείται το πολυτιμότερο αρχαίο εύρημα στην Ουκρανία. Εικονίζεται και σε γραμματόσημο της χώρας. |
Το 1883 ένας Ρώσος μηχανικός-γεωλόγος, ο Valerian Domger, ανακάλυψε πλούσια κοιτάσματα μεταλλεύματος μαγγανίου σε μια λεκάνη του ποταμού Σόλωνα / Solona, στην κοιλάδα του Βορυσθένη – σήμερα εκεί υπάρχει η τεχνητή λίμνη Κάκοβκα / Kakhovka.
Η πόλις ιδρύθηκε μόλις το 1956 όταν αρκετοί οικισμοί εργατών ορυχείων συγχωνεύτηκαν σε μια πόλη.
Το 1971 η περιοχή και όλος ο κόσμος «έμαθε» ότι έχει αρχαία ιστορία, και μάλιστα με ελληνική παρουσία, όπως όλος ο ρους του Βορυσθένους. Ανακαλύφθηκε σύμπλεγμα 20 ταφικών τύμβων (εδώ τους λένε kurgan) που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου. Ιδιαίτερα διάσημος είναι μια «βασιλική ταφή» του 4ου αιώνα π.Χ.
Πράγματι, στις 21 Ιουνίου 1971, κοντά στο Pokrov (και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Tolstaja Mogila / Tovsta Mohyla = ουκρ. «ο μεγάλος τάφος») ανακαλύφθηκε - μεταξύ πολλών άλλων αρχαίων ελληνικών αντικειμένων για Σκύθες - ένα μεγάλο χρυσό περιδέραιο θώρακος, από τον Ουκρανό αρχαιολόγο Boris Mozolevski (του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ντόνετσκ). Ήταν επισμαλτωμένο, χρυσό, βάρους 1,140 κιλών, διαμέτρου 30 εκατ. Πιθανότατα ανήκε σε εντόπιο (ίσως Σκύθη) οπλαρχηγό του 3ου αιώνα π.Χ., αλλά πιθανότατα κατασκευάστηκε από Έλληνες – μάλλον Θράκες - κοσμηματοποιούς - τεχνίτες της χερσονήσου της Ταυρίδας / Κριμαίας ή πιθανόν αρχαίων Ελλήνων που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή, στην υπηρεσία εντοπίων ευγενών, αν όχι και Ελλήνων ευγενών.
Η θεματολογία του χωρίζεται σε τρεις ζώνες (πάνω, μέση και κάτω) που αντιπροσωπεύουν σκηνές του ουρανού, της γης και του Κάτω Κόσμου, αντίστοιχα, δηλ. την διαίρεση των κόσμων κατά τις αρχαίες ελληνικές (και όχι μόνο) αντιλήψεις. Οι σκηνές είναι βγαλμένες από την καθημερινή ζωή, σχετίζονται με τον ελληνικό μύθο των Αργοναυτών του Ιάσονα και του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Το περιδέραιο εκτέθηκε στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, και μετά πήγε στο Μουσείο Ιστορικών Θησαυρών της Ουκρανίας στο Κίεβο!!!
Επίσης στην ταφή αρ. 12 του πολιτισμού της Ύστερης Εποχής Τριπόλεως / Τριπυλίας, ευρέθη ταφή ζευγαριου, όπου βρέθηκαν και δύο αρχαία αγαλματίδια «τύπου Σερεζλί». Στον τύμβο 3 στην ταφή αρ. 11, του όψιμου πολιτισμού της Τριπόλεως, ευρέθη θραύσμα από το πάνω μέρος ενός αγαλματιδίου επίσης «τύπου Σερεζλί». Στον ίδιο τύμβο, στην ταφή 25, ευρέθη ζεύγος όψιμων ταφών εποχής Τριπόλεως, στην οποία βρέθηκαν 5 αγαλματίδια «τύπου Serezliy». Και πάλι στον τύμβο 3, στην ταφή 32, όψιμης εποχής Τριπόλεως, βρέθηκε στρογγυλό αγγείο.
Η θέση εξακολουθούσε σημαντική, διότι ήταν κατά τον μεσαίωνα στον εμπορικό δρόμος Βυζαντίου – Σκανδιναβίας.
ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Κωνσταντινούπολη και Αγία Πετρούπολη». Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.3.2018.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1.0 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
1.1. Αναβάθμιση της υπηρεσίας σε όλα τα επίπεδα και στελέχωση με προσωπικό με ελληνικό DNA και με όρκο για την υπηρεσίας τους προς την Πολιτεία.
1.2. Η αναβαθμισμένη υπηρεσία θα κάνει έλεγχο όλων των αρχαιολογικών περιοχών που έχουν βρεθεί και έχουν καλυφθεί σκοπίμως με δόλο ώστε να μη φανερώνεται και αναδεικνύεται το Ελληνικό Μεγαλείο.
1.3. Θα συσταθεί επιτροπή η οποία θα αναδείξει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους σε έναν αρχαιολογικό χάρτη ( υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 30.000 ) και θα αναλάβει να τους καθαρίσει, να τους αναδείξει και να τους αναβιώσει. Αυτό σημαίνει, για οτιδήποτε έχει κτιστεί πάνω σε αρχαιολογικό τόπο, ναό ή βωμό αυτομάτως κατεδαφίζεται ώστε να αποκαλυφθεί η αρχαία κληρονομιά μας.
1.4. Σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο ηπειρωτικό ή νησιωτικό, υπάρχουν ολόκληρες πόλεις θαμμένες πάνω στις οποίες βρίσκονται καινούρια κτίσματα όλων των ειδών.
1.5. Στον εκτός Ελλαδικού χώρο θα απαιτηθούν, για οτιδήποτε είναι Ελληνικό, τα πνευματικά και κληρονομικά δικαιώματα του Έθνους μας.
1.6. Καθήκον του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να εντάσσει και να ενσωματώνει στο Έθνος μας κάθε άνθρωπο και κάθε έργο ανθρώπου που ανήκει στο Γένος μας.
1.7. Θα διατεθούν όσα κεφάλαια χρειαστούν για την αποκατάσταση και αναβίωση της γλώσσας μας, των εθίμων μας, των επιστημών μας και των τεχνολογιών μας.
1.8. Θα αποκατασταθεί η ιστορία μας.
1.9. Θα κατασκευαστούν Μουσεία, όσα χρειαστούν για να φιλοξενούν, τα τεχνουργήματα των προγόνων μας.
1.10. Θα γίνει μέσω του Ο.Η.Ε. η αναγνώριση των πνευματικών δικαιωμάτων σε ότι ανήκει στο Έθνος μας.
1.11. Η πολιτεία θα οικοδομήσει και θα οργανώσει τα μνημεία αγάλματα καθώς και τις περιοχές ιστορικής αξίας των πιο σημαντικών και κρίσιμων γεγονότων όλης της Ελληνικής ιστορίας που είναι σημαντικά για το Έθνος της Ελλάδος αλλά και για τον Ελληνισμό στο Παγκόσμιο στερέωμα θα διοργανώσει, σχεδιάσει και αποκαλύψει και θα εδραιώσει την οργάνωση που θα καθιερώσει την διδαχή της νεοελληνικής γλώσσας καθώς και της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, που θα διακλαδωθεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και του Κόσμου γενικότερα και την περαιτέρω καθιέρωση αυτών των οργανώσεων με Μαθητευομένους Έλληνες και Φιλέλληνες, να επαναφέρει, να αναδιοργανώσει και να υπερασπιστεί την Ορθοδοξία της Ελληνικής γλώσσας στο παγκόσμιο στερέωμα, την Ορθοδοξία της Ελληνικής ιστορίας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων αυτών των επιτροπών Ελλήνων & Φιλελλήνων που θα εγκατασταθούν σε κάθε πρωτεύουσα του εξωτερικού και που θα διδάσκουν, ενημερώσουν και να «εκπολιτίσουν» όλα τα μη Ελληνικά νομοθετικά σώματα όπου θα διατηρούν, ενισχύουν και θα υπερασπίζονται τη «Διαφώτιση και την πηγή της διαφώτισης» που ονομάζεται Ελλάς, Έλληνες και Ελληνισμός στην αιωνιότητα, οδεύοντας προς το μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια